Το DNA του αγοριού προστατεύει τη μητέρα από το Αλτσχάιμερ!



Το DNA που παραμένει για δεκαετίες στον γυναικείο εγκέφαλο έπειτα από την γέννα αγοριού, μπορεί να τις προστατέψει από την νόσο του Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με καναδοαμερικανική επιστημονική έρευνα το DNA αυτό λειτουργεί προστατευτικά για τις μητέρες από τον κίνδυνο της νόσου, ενώ επισημαίνουν ότι ουσιαστικά παραμένουν ακόμα άγνωστες οι συνέπειες – από ιατρική άποψη – της παρουσίας ανδρικού DNA και αρσενικών κυττάρων στον γυναικείο εγκέφαλο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το φαινόμενο του λεγόμενου «εμβρυικού μικροχιμαιρισμού» (δηλαδή της ύπαρξης γενετικού υλικού του εμβρύου στο αίμα και σε διάφορα όργανα της μητέρας μετά από ανταλλαγή κατά την εγκυμοσύνη) με διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις και τον καρκίνο- άλλες φορές με θετικές επιπτώσεις (π.χ. μείωση κινδύνου για καρκίνο μαστού ή ρευματοειδή αρθρίτιδα) και άλλες με αρνητικές (π.χ. αύξηση κινδύνου για καρκίνο εντέρου).
Η νέα μελέτη αποτελεί την πρώτη περιγραφή του ανδρικού μικροχιμαιρισμού στον θηλυκό ανθρώπινο εγκέφαλο και δείχνει ότι συχνά τα κύτταρα του αρσενικού εμβρύου διασχίζουν τον αιματο- εγκεφαλικό φραγμό τής μητέρας. Μέχρι τώρα ήταν άγνωστο αν αυτά τα κύτταρα στους ανθρώπους μπορούσαν να διεισδύσουν στον εγκέφαλο (το φαινόμενο είχε διαπιστωθεί μόνο σε εγκεφάλους ποντικιών). Η νέα έρευνα δείχνει ότι τελικά πρόκειται για ένα σχετικά συχνό φαινόμενο στους ανθρώπους, με άγνωστες ακόμα προεκτάσεις από άποψη υγείας.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν αυτοψία στον εγκέφαλο 59 γυναικών που είχαν πεθάνει σε ηλικία 32 έως 101 ετών και αναζήτησαν το αποκλειστικά ανδρικό χρωμόσωμα Υ. Η παρουσία ανδρικού DNA ανιχνεύθηκε στα δύο τρίτα περίπου των περιπτώσεων (ποσοστό 63%). Τα ανδρικά κύτταρα ήσαν διάσπαρτα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και πιθανώς βρίσκονταν εκεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής των γυναικών.
Από τις νεκρές γυναίκες, οι 26 δεν είχαν κάποια νευρολογική πάθηση και οι 33 είχαν Αλτσχάιμερ. Οι εγκέφαλοι των γυναικών με Αλτσχάιμερ εμφάνιζαν σημαντικά μικρότερο ανδρικό μικροχιμαιρισμό, είχαν δηλαδή πολύ λιγότερο ανδρικό DNA. Όμως, όπως επισήμαναν οι ερευνητές, ο αριθμός των ατόμων του δείγματος είναι μικρός για να εξαχθεί ακόμα κάποιο οριστικό συμπέρασμα σχετικά με το αν το αυξημένο επίπεδο του ανδρικού DNA, από την εποχή της γέννας ενός αγοριού, μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ για τη μητέρα, όταν αυτή φθάσει στην τρίτη ηλικία.
Πρόωρο είναι επίσης να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για τη σχέση ανδρικού μικροχιμαιρισμού στον εγκέφαλο της γυναίκας και της γενικότερης υγείας της τελευταίας. Όπως είπε ο Τσαν, το ζήτημα απαιτεί περαιτέρω έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ουίλιαμ Τσαν του Τμήματος Βιοχημείας του καναδικού πανεπιστημίου της Αλμπέρτα και τη Λι Νέλσον του Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο «Φρεντ Χάτσινσον» του Σιάτλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS ONE», σύμφωνα με το «Science» και το «New Scientist».
Πηγή: ΠρώτοΘΕΜΑ


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons