Βράβευση του Eλληνοαμερικανού Βιολόγου Τομ Μανιάτη.


Ο Eλληνοαμερικανός βιολόγος Τομ Μανιάτης , θα βραβευτεί σήμερα(σημ: 21/9) με το Βραβείο «Λάσκερ», που απονέμει το Ίδρυμα «Άλμπερτ και Μέρι Λάσκερ».

Το βραβείο, έχει το μεγαλύτερο κύρος παγκοσμίως στον τομέα της βιοϊατρικής έρευνας, συχνά αποτελεί τον προθάλαμο για τη βράβευση με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, καθώς δεκάδες μέχρι τώρα κάτοχοι του «Λάσκερ» έχουν στη συνέχεια τιμηθεί και με το Νόμπελ, σύμφωνα με το Science και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Το βραβείο, ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά βραβεία στον κόσμο, συνοδεύεται με 250.000 δολάρια και η απονομή του θα γίνει στη Νέα Υόρκη στις 21 Σεπτεμβρίου.

Ο Δρ Μανιάτης μοιράζεται με τον γενετιστή Ντόναλντ Μπράουν του Επιστημονικού Ιντιτούτου «Κάρνεγκι» ένα από τα τρία Βραβεία «Λάσκερ», λόγω της έρευνάς του στα γονίδια, τις μεθόδους ανασυνδυασμού του DNA και την μοριακή κλωνοποίηση, καθώς και τη βοήθεια που όλα αυτά χρόνια έχει παράσχει σε άλλους ερευνητές.

Μεταξύ άλλων, ο Δρ Μανιάτης έχει συγγράψει, μαζί με άλλους δύο επιστήμονες, από το 1982, ένα πρωτοποριακό εγχειρίδιο εργαστηριακών τεχνικών, το οποίο έκτοτε χρησιμοποιείται ευρέως στη βιοϊατρική έρευνα διεθνώς και καθημερινό εργαστηριακό οδηγό σε εργαστήρια Μοριακής Βιολογίας ακόμη και σήμερα!            (Maniatis, T., Fritsch, E.F., and Sambrook, J. (1982). Molecular Cloning: A Laboratory Manual. Cold Spring Harbor Laboratory Press, Cold Spring Harbor, NY.)

Ο Τομ Μανιάτης γεννήθηκε το 1943 από 'Ελληνες γονείς καταγόμενους από τη Μάνη. Υπήρξε καθηγητής Μοριακής και Κυτταρικής βιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, από όπου αποχώρησε το 2009 ως επίτιμος πλέον καθηγητής, ενώ σήμερα είναι καθηγητής Βιοχημείας και Μοριακής Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Σταθμός στην σταδιοδρομία του θεωρείται η συνεργασία του με Καφάτο (http://www.jci.org/articles/view/66476) και Ευστρατιάδη που ήταν εξαιρετικά καρποφόρα για την σταδιοδρομία του και ίσως για την επαναστατική εξελικτική πορεία της Μοριακής Βιολογίας.
* Maniatis, T., Kee, S.G., Efstratiadis, A., and Kafatos, F.C. (1976). Amplification and characterization of a β-globin gene synthesized in vitro. Cell. 8, 163-182)
* Efstratiadis A, Kafatos FC, Maxam AM, Maniatis T. Enzymatic in vitro synthesis of globin genes. Cell. 1976;7(2):279–288.
* Nature Medicine v18,10/2012 (By Tom Maniatis : http://www.nature.com/focus/Lasker/2012/pdf/CM-Lasker12-Maniatis.pdf)

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ενώ, μεταξύ άλλων, έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει επίσης ιδρύσει διάφορες εταιρίες βιοτεχνολογίας μαζί με άλλους ερευνητές, ενώ είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Μετά την παραμονή του για 30 χρόνια στο Harvard, πρόσφατα μετακινήθηκε στο Columbia University Medical Center, όπου είναι επικεφαλής του τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Βιοφυσικής. Όσο αφορά στο μέλλον, αναφέρει “We’re finally in a position to understand what the protocadherin genes do, both in development and in disease processes. Also, the advances in human genetics and whole genome sequencing are beginning to reveal the very complex interactions between motor neurons and other cell types that are the basis of ALS . . . I guess the short answer is that I’m very excited about molecular neuroscience, and hope to continue to contribute research advances.”http://www.jci.org/articles/view/66476
“I am deeply honored to receive the Lasker Special Achievement Award in Medical Science,” said Maniatis. “I became a scientist because of the excitement of making discoveries, but to see the impact of these discoveries on the treatment of human disease has been particularly gratifying.”
http://news.columbia.edu/oncampus/2870
http://www.maniatislab.columbia.edu/publications.php.html


Για την επιλεκτική καταγραφή
ΠΜ

Αναφορές:
http://news.columbia.edu/oncampus/2870

http://www.laskerfoundation.org/media/index.htm

http://usa.greekreporter.com/2012/09/11/greek-american-biologist-maniatis-wins-lasker-award/

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-09/cumc-dtm091012.php

http://goodnews.gr/Articles/O-omogenis-Tom-Maniatis-brabeyete-me-to-koryfeo-iatriko-brabio-Lasker-proaggelo-tou-Nompel_1852.html

http://health.in.gr/news/various/article/?aid=1231212761


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons