«Αμυντικοί Μηχανισμοί σε θέση μάχης» Ένα διδακτικό σενάριο για τη Βιολογία της Γ΄ Γυμνασίου


Το προτεινόμενο διδακτικό σενάριο έχει σαν θέμα τους αμυντικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στα μικρόβια. Απευθύνεται στους μαθητές της Γ΄ τάξης  Γυμνασίου που διδάσκονται την αντίστοιχη υποενότητα στο μάθημα της Βιολογίας.
Στηρίζεται :    

1. Σε μια δραματοποιημένη παρουσίαση των αμυντικών μηχανισμών που διαθέτει ο ανθρώπινος   οργανισμός για να αντιμετωπίζει τα μικρόβια, που βρίσκονται στο περιβάλλον του και επιχειρούν να εισβάλουν σε αυτόν.
2. Στις σχετικές διαφάνειες από το λογισμικό Βιολογία Α΄ και Γ΄ Γυμνασίου.
3. Στην παρατήρηση στο μικροσκόπιο κυττάρων αίματος.

Μέσω της δραματοποίησης έγινε προσπάθεια να εμπλακούν οι μαθητές όσο γίνεται περισσότερο, στο θέμα παίζοντας ρόλους. Μέσα από τους ρόλους αυτούς οι μαθητές εξοικειώνονται καλύτερα με το θέμα και με τη βοήθεια των συσχετισμών που χρησιμοποιούνται μεταφορικά, το αφομοιώνουν  και το απομνημονεύουν.

Κατόπιν με τη βοήθεια του λογισμικού και των δραστηριοτήτων οι οποίες αναφέρονται στα φύλλα εργασίας  που ακολουθούν, η γνώση οικοδομείται και συστηματοποιείται.
Με τη μικροσκοπική παρατήρηση, εκτός του ότι καλλιεργούνται συγκεκριμένες δεξιότητες, επιβεβαιώνονται, όσο είναι αυτό δυνατόν, στοιχεία που έχουν προαναφερθεί.
Το σενάριο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί σε 3 διδακτικές ώρες. Μπορεί να γίνει στο εργαστήριο της Πληροφορικής, όπου οι μαθητές εργάζονται κατά ομάδες με το δικό τους υπολογιστή. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει αυτό στην τάξη με έναν υπολογιστή και ένα βιντεο-προβολέα, και στο Εργαστήριο Βιολογίας για τη μικροσκοπική παρατήρηση.
Με το σενάριο αυτό, επιχειρείται η ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία, με τον καθηγητή να οργανώνει διδακτικές καταστάσεις, στο πλαίσιο των οποίων, ο μαθητής έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί, να διερευνήσει και να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον του προκειμένου να οικοδομήσει τη γνώση του.
ΠΕΒ


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons