ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ–ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2012



ΘΕΜΑ:ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ–ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ  2012- ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ


Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας (ΠΔΒ) διεξάγεται από την ΠΕΒ από το 2005 και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΠΘ. Έχει διαχρονικά υψηλή συμμετοχή-φέτος συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 μαθητές Λυκείου- και όπως κάθε χρόνο διεξήχθη σε τρεις φάσεις, μία θεωρητική εξέταση σε 57 εξεταστικά κέντρα σε όλη την χώρα, όπου επιλέχτηκαν 34 μαθητές, μια 2η θεωρητική εξέταση όπου επιλέχτηκαν 12 μαθητές και μία 3η πρακτική εξέταση όπου και επιλέχτηκαν οι 4 μαθητές που εκπροσώπησαν την χώρα μας στην Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας (ΙΒΟ).

Οι 4 μαθητές, αμέσως μετά την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, παρακολούθησαν πρόγραμμα εκπαίδευσης στα Βιολογικά τμήματα των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που επιχείρησε να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις της παρεχόμενης Βιολογικής παιδείας στο σχολείο.

O Παγκόσμιος διαγωνισμός διεξάγεται από την ΙΒΟ (International Biology Olympiad) και πραγματοποιείται εδώ και 23 χρόνια κάθε Ιούλιο σε διάφορες χώρες του κόσμου, φέτος διεξήχθη στην Σιγκαπούρη. Η Ελλάδα, μέσω της ΠΕΒ, συμμετέχει συνεχώς από το 2005 και συνοδοί των μαθητών ήταν οι εκπαιδευτικοί Παναγιώτης Στασινάκης και  Βενετία Νικήτα.

Οι μαθητές μας διαγωνίστηκαν μαζί με διακόσιους πενήντα περίπου μαθητές και μαθήτριες από 60 χώρες και είναι η δεύτερη χρονιά στα τελευταία τρία χρόνια που πετυχαίνουμε σημαντική διάκριση. Συγκεκριμένα ο μαθητής Κωνσταντίνος  Σαμαράς-Τσακίρης κατέκτησε χάλκινο βραβείο, ενώ η μαθήτρια Ευφροσύνη Κορωναίου απέσπασε έπαινο.

Η διάκριση που πέτυχαν οι μαθητές μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι είχαν να ανταγωνιστούν μαθητές που αποκτούν πολύ περισσότερες γνώσεις Βιολογίας σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο από τα σχολεία τους και προετοιμάζονται ειδικά για την Ολυμπιάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι μαθητές που κατακτούν μετάλλιο σε Διεθνείς Ολυμπιάδες μπορούν -σύμφωνα με ρύθμιση του ΥΠΕΠΘ- να εισαχθούν σε όποια Σχολή του 3ου επιστημονικού πεδίου επιθυμούν, επί πλέον του καθορισμένου αριθμού εισακτέων.




Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων ευχαριστεί για την συμβολή τους:

  • Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγεται ο ΠΔΒ.
  • Τον ΟΠΑΠ που στήριξε οικονομικά τη συμμετοχή της αντιπροσωπίας μας και χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατή η αποστολή της αντιπροσωπίας μας στην ΙΒΟ.
  • Τους συναδέλφους που συνέβαλαν είτε ως μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Υποβολής Θεμάτων, της Επιστημονικής Επιτροπής, είτε ως βαθμολογητές.
  • Τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς-Βιολόγους αλλά και άλλων ειδικοτήτων- σε όλη την Ελλάδα που στελέχωσαν τα 57 Εξεταστικά κέντρα για να διεξαχθεί ο ΠΔΒ.
  • Τους συναδέλφους από το Τμήμα  Βιολογίας της Αθήνας, το Τμήμα Βιολογίας της Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών που συνέβαλαν στην επιμόρφωση των μαθητών της αντιπροσωπίας μας.
  • Τους συναδέλφους-εκπαιδευτικούς Παναγιώτη Στασινάκη και Βενετία Νικήτα που ήταν οι συνοδοί της αποστολής.

Το ΔΣ της ΠΕΒ αποφάσισε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να οργανώσει σύσκεψη με σκοπό την ακόμη καλύτερη οργάνωση του ΠΔΒ και για το σκοπό αυτό θα καλέσει έγκαιρα όλους τους συναδέλφους να συμβάλλουν με τις απόψεις τους αλλά και  με την διαθεσιμότητα τους στις διαδικασίες του διαγωνισμού.


Για το ΔΣ της ΠΕΒ


Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΒ                                                        Ο Γενικός Γραμματέας
        
 Μ. Παπαδάκης                                                                                  Γ. Κατωπόδης


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons