BΡΑΒΕΙΟ KΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΕΟΥ EΡΕΥΝΗΤΗ, Παγκόσμια τιμή σε Ελληνίδα επιστήμονα.


Η διδάκτορας του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου Ζ. Νικολακοπούλου απέσπασε την παγκόσμια αναγνώριση για την εργασία της. Η βιολόγος από τη Μεσσηνία μελέτησε τον προστατευτικό ρόλο των Ω-3 λιπαρών κατά του καρκίνου

http://canada.greekreporter.com/2012/07/02/international-distinction-for-greek-scientist-in-vancouver/

Η Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου κατάγεται από το Μουζάκι Μεσσηνίας. Μετά τις σπουδές της στο ΑΠΘ συνέχισε το ερευνητικό της έργο στο Λονδίνο, όπου διαπρέπει.
Το Βραβείο του Καλύτερου Νέου Ερευνητή απέσπασε μία νεαρή Ελληνίδα από τη Μεσσηνία.
Η δρ Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου εργάζεται στο Λονδίνο και ήταν υποψήφια μεταξύ πολλών νέων επιστημόνων απ' όλο τον κόσμο. Πριν από λίγες μέρες απέσπασε τον τίτλο του Κορυφαίου Νέου Ερευνητή για το 2012 (Top New Investigator Award) χάρη στην εργασία της για τον προστατευτικό ρόλο των Ω-3 λιπαρών που περιέχονται στα ψάρια κατά διαφόρων μορφών καρκίνου.
Η βράβευση έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Διεθνούς Κοινότητας για τη Μελέτη Λιπαρών Οξέων και Λιπιδίων (10th Congress of the International Society for the Study of Fatty Acids & Lipids 2012), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά.
Η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου απέσπασε το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο για τη μελέτη της πάνω στη χρήση των Ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων για την πρόληψη και τη θεραπεία κατά του καρκίνου του στόματος και του δέρματος.
Η έρευνά της έδειξε ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα και η σαρδέλα, εμποδίζουν επιλεκτικά την ανάπτυξη του καρκίνου πρώιμου και προχωρημένου σταδίου και προσδιόρισε έναν μοριακό δείκτη αυτής της διαδικασίας.
Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος της διδακτορικής της διατριβής, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Queen Mary University του Λονδίνου, με επιβλέποντες καθηγητές τον κ. Ken Parkinson και την κ. Adina Michael-Titus.
«Είναι μεγάλη τιμή που έχω λάβει αυτό το βραβείο για την έρευνά μου», σημειώνει. «Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει σημαντική ελπίδα στη χρήση των Ω-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος και του στόματος, καθώς και για άλλες μορφές καρκίνου».
Ο καθηγητής Parkinson σχολίασε ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς της μπορούν να βοηθήσουν την παρακολούθηση κλινικών δοκιμών που θα βασίζονται στη χρήση των Ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό συναφών αλλά πιο αποτελεσματικών αντικαρκινικών μορίων:
«Οι παρατηρήσεις της έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη και τη θεραπεία κατά του καρκίνου, ιδίως του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Αξίζει πραγματικά αυτό το βραβείο».

ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ:«Θέλω να επιστρέψω και να εργαστώ στην Ελλάδα»

  • «Θέλω να αποκτήσω εμπειρίες και να γυρίσω πιο σοφή»
Θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα, αλλά η οικονομική κρίση την προβληματίζει ιδιαίτερα. Μιλώντας στο «Εθνος», η δρ Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου δεν κρύβει την αγάπη της για την πατρίδα: «Θέλω να επιστρέψω και να εργαστώ στην Ελλάδα. Να είμαι κοντά στους δικούς μου. Με προβληματίζουν, όμως, όλα αυτά που ακούω και διαβάζω».
Η ερευνήτρια ζει στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου θεωρεί ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες: «Μετά το προπτυχιακό μου ζω στο Λονδίνο, όπου μου δίνονται περισσότερες ευκαιρίες για ερευνητικό έργο. Το σκέφτομαι να γυρίσω. Δεν ξέρω αν θα έχω τις ευκαιρίες που έχω εδώ. Σε κάθε περίπτωση θέλω να αποκτήσω εμπειρίες. Να γυρίσω πιο σοφή».
Ποια είναι η άποψή της για το επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας;
Δεν διστάζει να απαντήσει ότι οι επιστήμονες είναι πολύ καλοί, ενώ τα πανεπιστήμια δίνουν τη γνώση που χρειάζεται: «Στο εξωτερικό υπάρχει καλύτερος εξοπλισμός αλλά και καλύτερη χρηματοδότηση. Σίγουρα δίνονται περισσότερες δυνατότητες σε έναν επιστήμονα».
Η δρ Νικολακοπούλου συμβουλεύει τους νέους επιστήμονες να παλέψουν για τους στόχους τους, όσο υψηλοί και να είναι: «Καλώ τους νέους να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Αν επιμείνουν σε αυτό που θέλουν, θα διακριθούν».
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ:Από το Μουζάκι στο Λονδίνο
Η δρ Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου κατάγεται από το Μουζάκι Μεσσηνίας. Σπούδασε στο Τμή- μα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και συνέχισε με μετα- πτυχιακές σπουδές (Master of Science) στην Ανοσολογία στο Imperial College του Λονδίνου και κατόπιν με έρευνα κατά της λευχαιμίας στο University College του Λονδίνου (UCL).
Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το διδακτορικό της στο Queen Mary University σχετικά με τον καρκίνο του στόματος και του δέρματος, έχοντας λάβει υποτροφία από τον Ιατρικό
Οργανισμό Ερευνας (Medical Research Council).
Η έρευνά της έχει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς -εκτός των άλλων- αφορά πολυακόρεστα λίπη, τα οποία μπορούν εύκολα να περιληφθούν σε κάθε τραπέζι.
Τα Ω-3 λιπαρά
Εκτός από τα ψάρια, τα ω-3 λιπαρά περιέχονται στα αμύγδαλα, τα καρύδια, σε ορισμένα φυτικά έλαια, όπως έλαια από λιναρόσπορο, ξηρούς καρπούς και ελαιοκράμβη.

Σειρά μελετών έχουν καταδείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην προστασία της καρδιάς και των αγγείων.
Άλλες έρευνες συνέδεσαν την κατανάλωσή τους με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και της όρασης.
Σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες για το ρόλο των ω-3 λιπαρών στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το άσθμα και τις νεφρικές παθήσεις.
Οι ειδικοί συνιστούν κατανάλωση ψαριών, που είναι πλούσια σε ω-3, δύο φορές την εβδομάδα.


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons