Βιολογία κατεύθυνσης Γ λυκείου.... στόχοι βιβλίου... στόχοι υπουργείου!



Ο 21ος αιώνας μας βρίσκει αντιμέτωπους με ποικίλα και συνθετα προβλήματα....η ανάπτυξη της Βιολογιας και της Τεχνολογίας μπορεί να συμβαλλει στη λυση πολλών από αυτά... μπορει όμως και να δημιουργήσει νέα....αυτό συμβαίνει όταν εφαρμόζεται η νεα γνωση και τεχνογνωσία πριν ελεγχθούν οι συνέπειες. Το βιβλίο βιολογίας κατεύθυνσης της γ λυκείου εχει σαν στοχο να βοηθήσει τους μαθητές να εξερευνήσουν τη σύγχρονη βιολογία και να ειναι πληροφορημενοι και ευαισθητοποιημενοι πολίτες πανω σε θέματα βιολογίας, ανεξάρτητα απο τη σταδιοδρομία που θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν....γιατί άλλωστε η Βιολογία είναι ο λόγος για τη ζωή, και παντοτε θα τους συνοδεύει!

Δυστυχως ομως ο στοχος αυτός του βιβλιου δεν επιτυγχάνεται καθώς η διδακτέα ύλη στη γ λυκειου καθοριζεται ουσιαστικά απο την εξεταστεα των πανελλαδικών εξετάσεων και ετσι δεν διδάσκεται ποτέ το κεφάλαιο της βιοηθικής που υπάρχει μεσα στο σχολικό βιβλίο.
Ετσι ενώ στα κεφαλαια 7 εως 9 που ειναι εντός εξεταστεας ύλης, παρουσιάζονται οι βασικές αρχές, στοχοι και εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην Ιατρική, στη Γεωργία και την Κτηνοτροφία, το 12ο κεφάλαιο όπου διατυπώνονται προβληματισμοί που αφορουν τις εφαρμογες αυτες και γενικότερα τη χρήση τεχνολογιών, είναι εκτός εξεταστεας ύλης και δεν διάσκεται ποτέ εξαιτίας του φόρτου πληροφοριών και της πιεσης του χρονου στη γ λυκείου.

Ειναι ελειπες όμως να διδάσκουμε για παράδειγμα την αναπτύξη της Γενετικής Μηχανικής ασυνόδευτη των συνεπειών που επακολουθούν από την αναπτυξη και την ανεξέλεκτη εφαρμογή του νεου αυτού κλαδου της βιολογίας.... Είναι μονοπλευρο να διδασκουμε τους γενετικά τροποποιημενους οργανισμους χωρίς να θίγουμε θεματα που αφορουν την ασφάλεια των προϊόντων αυτών και την επηροή τους στην υγεια του ανθρωπου ή τον προβληματισμό για τη διαταραχή της ισορροπίας του περιβάλλοντος

Ο «θαυμαστος καινούργιος κοσμος μας» που αναδύεται μεσα απο τη βιολογία κατεύθυνσης πρέπει να συμπαρασύρει και το σκεπτικισμο για τη σωστή εφαρμογή της νεας γνώσης. Η βιοηθική αποτελει τη μοναδική ελπίδα σκιαγραφησης, επικαιροποιησης και μορφοποιησης ηθικών κανόνων. Θα πρεπει να γινει ενημερωτική διδασκαλία σε ολες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για τον απλούστατο λόγο ότι αφορά τις ηθικές προεκτάσεις της εμπλοκής του ανθρωπου με τη Ζωή....


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *





Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons