Βιολογία, λύκειο και υπουργείο

Κατακεραυνώνει τους θεσμικούς φορείς του υπουργείου παιδείας ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Ν. Τσούλιας ο οποίος στο ιστολόγιο που διατηρεί κάνει μία σπαρταριστή αναδρομή στις αποφάσεις που έχουν εσχάτως παρθεί σχετικά με το Λύκειο, το νέο Λύκειο την Α’ τάξη που διδάσκεται μαθήματα που δεν θα ξαναδιδαχθεί, που ξεκινάει την τριετία χωρίς να έχει καν υποψία του τρόπου πρόσβασης στην γ’ βάθμια εκπαίδευση και πολλά άλλα. Αξίζει, δε, τον κόπο να ρίξει κανείς μία ματιά στο πώς έχει μπερδευτεί η βιολογία με άλλα βιβλία φέτος στην α’ λυκείου, άλλα στη β’ λυκείου και ποιος ξέρει τι θα ισχύει όταν η σημερνή πρώτη τάξη θα φτάσει στη γ΄ λυκείου! Και όταν μιλάμε για βιολογία, μιλάμε για μάθημα του αύριο. Πως το λένε στο Ελλάντα; Ανάπτυξη;… Απολαύστε:

«Θα συμβεί και αυτό: μια τάξη του Λυκείου θα βρεθεί εκτός Λυκείου ή θα υπάρξει μια τάξη Λυκείου a la cart; Οι σημερινοί μαθητές της Α΄ Λυκείου θα φοιτήσουν κατά τη διάρκεια του Λυκείου σε δύο διαφορετικούς τύπους σχολείων, ενός «Νέου Λυκείου» – φαντάσματος για την Πρώτη τάξη και ενός (του υπάρχοντος) λυκείου για τη Δευτέρα και την Τρίτη τάξη. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η χώρα μας βρίσκεται τυχαία στη σημερινή δεινή θέση; Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η κρίση «έπεσε από τον ουρανό» και όχι από την προφανή ανικανότητα του πολιτικού μας συστήματος; Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η σημερινή εικόνα στη συλλογική πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δίνει κάποια έννοια προοπτικής για το χώρο της εκπαίδευσης όταν η ίδια η ηγεσία αποδομεί ακόμα και θεσμικά τα βασικά στοιχεία της εκπαίδευσης;
Δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της εκπαίδευσής μας – ακόμα και στις πιο αντίξοες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες – το Λύκειο να είναι ένα φάντασμα και οι μαθητές να μην ξέρουν σε τι τύπο Λυκείου φοιτούν. Συγκεκριμένα, η φετινή Α΄ Λυκείου έχει το πρόγραμμα του «Νέου Λυκείου» με διαφορετικό αναλυτικό πρόγραμμα και εν μέρει διαφορετικά βιβλία από τις προηγούμενες αντίστοιχες τάξεις της Α΄ Λυκείου. Όμως η Β΄ Λυκείου που θα φοιτήσουν την επόμενη σχολική χρονιά δεν θα είναι η κανονική τάξη του «Νέου Λυκείου» που θα έπρεπε να φοιτήσουν, γιατί εκ των πραγμάτων θα επανέλθει το πρόγραμμα του παλιού Λυκείου που σήμερα ακολουθούν οι τάξεις της Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Ο λόγος; Δεν έχει θεσμοθετηθεί συνολικά το «Νέο Λύκειο» με τις τρεις τάξεις του! Απλώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα του Νέου Λυκείου μόνο για την Α΄ τάξη.
Αν μάλιστα δεχτούμε ότι η επόμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα διαμορφώσει έναν άλλο τύπο Λυκείου, οι σημερινοί μαθητές της Α΄ τάξης θα παρακολουθήσουν έναν υβριδικό τύπο σχολείου πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά χρονικά. Στο πρόγραμμα της Α΄τάξης έγιναν αλλαγές, οι οποίες συσχετίζονταν με τις αλλαγές που θα γίνονταν στα προγράμματα των άλλων τάξεων. Ενδεικτικά: Στα Αρχαία δεν διδάσκεται η «μετάφραση». Στη Φυσική αφαιρέθηκε το κεφάλαιο της «Ορμής» και προστέθηκε κεφάλαιο «Ηλεκτρισμού». Στη Χημεία προστέθηκε η ονοματολογία της Οργανικής Χημείας από την ύλη της Β΄ Λυκείου. Στα Μαθηματικά προστέθηκαν τα κεφάλαια «Πιθανότητες» από την Γ΄ Λυκείου και «Πρόοδοι» από την Β΄ Λυκείου και αφαιρέθηκε το κεφάλαιο της «Τριγωνομετρίας».
Επίσης οι μαθητές της Α΄ τάξης διδάσκονται φέτος Βιολογία, γιατί στο θεωρητικό «Νέο Λύκειο» μεταφέρθηκε (δεν γνωρίζω τι χρόνους της γραμματικής να χρησιμοποιήσω) από τη Β΄ Τάξη στην Α΄ τάξη. Τώρα που δεν υπάρχει το «Νέο Λύκειο», την επόμενη χρονιά θα ξαναδιδαχθούν Βιολογία στη Β΄ Λυκείου και μάλιστα το παλιό βιβλίο! Γιατί λοιπόν αποσπάστηκε η Α΄ τάξη από έναν τύπο σχολείου αφού δεν υπήρχε σε συνολική εκδοχή; Κανένας δεν ξέρει. Ελλάδα, η φοβερή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ευρώ, των νέων ψηφιακών εποχών!
Συνηθίσαμε να μιλάμε για ευθύνες μόνο όταν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Αλλά αυτού του είδους οι ευθύνες της πρόκλησης αναταραχής στην εκπαίδευση χωρίς κανένα σχέδιο είναι λιγότερες; Οι μαθητές, λοιπόν, της φετινής Α΄ Λυκείου όχι μόνο δεν γνωρίζουν τίποτα περί του συστήματος πρόσβασης, αλλά δεν γνωρίζουν – και δεν θα μάθουν ποτέ – σε ποιο Λύκειο θα έχουν φοιτήσει! Μετρείστε πόσους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και ειδικούς γραμματείς έχει το Υπουργείο Παιδείας και αναρωτηθείτε με το τι ασχολούνται όταν δεν μπορούν να κάνουν μια θεσμική αλλαγή στο Λύκειο. Ενώ έβλεπαν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν το «Νέο Λύκειο» – φάντασμα (γιατί δεν αντιστοιχούσε στις προκλήσεις της εποχής), θεσμοθέτησαν μόνο μια τάξη του, μια τάξη μετέωρη, μια τάξη που θα μείνει στην ιστορία της εκπαίδευσης ως τάξη a la cart, για να ταλαιπωρήσουν χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η ανικανότητα και η παρακμή έχουν κάποιο όριο;
Νίκος Τσούλιας
(τ. πρόεδρος ΟΛΜΕ 1996-2003)».


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons