Ισχυρό το χρωμόσωμα Y

Ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών Whitebead της Μασαχουσέτης και του τμήματος βιολογίας του MIT, με επικεφαλείς την Τζένιφερ Χιουζ και τον Ντέιβιντ Πέιτζ, δημοσίευσαν μια σχετική μελέτη στο περιοδικό “Nature”, στην οποία μελέτησαν την διαχρονική εξέλιξη του χρωμοσώματος Y της μαϊμούς Ρέζους Μακάκους, η οποία διαχωρίστηκε από τον άνθρωπο πριν περίπου 25 εκ. χρόνια και τη συνέκριναν με την εξέλιξη του αντίστοιχου χρωμοσώματος του ανθρώπου και του χιμπατζή.
Από τις μελέτες που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ανθρώπινο χρωμόσωμα Y δεν έχει χάσει καθόλου γονίδια τα τελευταία 6 εκ. χρόνια και έχει χάσει μόλις ένα γονίδιο εδώ και 25 εκ. χρόνια.
Η ερευνήτρια Τζένιφερ Χιουζ δήλωσε «Το χρωμόσωμα Y δεν πάει πουθενά και η απώλεια γονιδίων από το συγκεκριμένο χρωμόσωμα έχει σταματήσει», στη συνέχεια πρόσθεσε «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να ξανασυμβεί κάποτε, αλλά τα γονίδια που έχουν μείνει στο Y, βρίσκονται εδώ για να μείνουν. Προφανώς εξυπηρετούν κάποια ζωτική λειτουργία για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά ακόμη, όμως τα γονίδια του χρωμοσώματος Y διατηρούνται άψογα χάρη στη φυσική επιλογή».
Τα ανθρώπινα κύτταρα περιέχουν 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, ένα από τα οποία αφορά το φύλο. Στις γυναίκες το συγκεκριμένο αποτελείται από δύο χρωμοσώματα X (XX), ενώ στους άνδρες από ένα χρωμόσωμα X και ένα Y (XY). Ένα γονίδιο μέσα στο Y είναι αυτό που πυροδοτεί την ανάπτυξη του αρσενικού εμβρύου, των ανδρικών γεννητικών οργάνων και την έκκριση αρσενικών ορμονών.
Η γενετική φθορά του αποκλειστικά ανδρικού χρωμοσώματος Y είναι πιθανότερη, επειδή – αντίθετα με τα δύο χρωμοσώματα X που έχουν οι γυναίκες – υπάρχει πολύ μικρή ανταλλαγή γενετικού υλικού ανάμεσα στα χρωμοσώματα X και Y κατά την αναπαραγωγή, με συνέπεια οι τυχόν μεταλλάξεις και εξαφανίσεις γονιδίων στο Y να διατηρούνται διαχρονικά από άντρα σε άντρα πιο εύκολα. Οι γυναίκες είναι πιο προστατευμένες, επειδή το X ανασυνδιάζεται γενετικά με το άλλο X του ίδιου ζεύγους χρωμοσωμάτων.
Το 2003, ο καθηγητής γενετικής Μπράιαν Σάικς, συγγραφέας του βιβλίου «Η κατάρα του Αδάμ: Ένα μέλλον χωρίς άνδρες»,είχε προβλέψει τη σταδιακή εκφύλιση και εξαφάνιση του ανδρικού χρωμοσώματος Y, ξεκινώντας από το γεγονός ότι σήμερα το γυναικείο χρωμόσωμα X έχει περίπου 800 γονίδια, ενώ το αρσενικό Y έχει λίγες μόνο δεκάδες. Όμως, η νέα έρευνα δείχνει ότι ενώ αρχικά το ανδρικό χρωμόσωμα όντως χάνει γονίδια με μεγάλη ταχύτητα, στη συνέχεια σταθεροποιείται γενετικά και ο εκφυλισμός του σταματά.


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons