Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνεται ένας χρόνος από όταν υπέβαλε την παραίτησή του από τα καθήκοντα του βαθμολογητή στο μάθημα της Βιολογίας ένας καθηγητής βιολογίας στο 2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας / ΓΕΛ Κρεστένων, για λόγους συνείδησης, με την ενυπόγραφη επιστολή που είχε στείλει σε εκπαιδευτική ιστοσελίδα να αναφέρει: «Τα θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων σε όλα τα μαθήματα θα πρέπει να είναι διατυπωμένα με τέτοιον τρόπο, που να μην αφήνουν τους μαθητές να σκεφτούν διαφορετικά, να τους καθοδηγούν στη σωστή απάντηση, αν τη γνωρίζουν, με κλιμακωτές ερωτήσεις και σε καμιά περίπτωση να μην προκαλούν σύγχυση και αναστάτωση σε μαθητές, γονείς και βαθμολογητές. Για όλα τα παραπάνω, λοιπόν, και περισσότερο από όλα για λόγους συνείδησης, εκφράζω τη βαθιά μου λύπη και αρνούμαι να συμμετάσχω, ως βαθμολογητής, στη διόρθωση γραπτών Πανελληνίων Εξετάσεων 2011 στο μάθημα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας Γ΄ Λυκείου».
Στην ίδια χρονική περίοδο ήρθε και η κοινοβουλευτική ερώτηση προς την τότε υπουργό παιδείας από βουλευτή της αντιπολίτευσης σχετικά με επιστολή καθηγητών πανεπιστημίων προς την κ. Διαμαντοπούλου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Επιτρέψτε μας να εκφράσουμε τη διαφωνία μας σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο διδασκαλίας της Βιολογίας στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Βιολογία μαζί με την Πληροφορική θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στις πρώτες δεκαετίες ή και ολόκληρο τον 21ο αιώνα σ’ όλες της ανεπτυγμένες κοινωνίες. Όμως η σημασία της Βιολογίας δεν περιορίζεται στις επαναστατικές εφαρμογές της στους χώρους της υγείας και της παραγωγής τροφής σε συνδυασμό με την διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας του πλανήτη. Το φάσμα της επιστημονικής γνώσης που διατρέχει την σημερινή βιολογία - από τη μοριακή βιολογία μέχρι τις επιστήμες του νου, των βιοκοινωνιών και των οικοσυστημάτων - αποτελεί το πιο ρεαλιστικό και, επομένως, το πιο ισχυρό αντίδοτο στα ρεύματα του φονταμενταλισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ανεξέλεγκτης τεχνοκρατίας και της άκρατης απληστίας που απειλούν τον σύγχρονο κόσμο όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Εκ της φύσεως της η Βιολογία αποτελεί τον κρίκο μεταξύ των θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών που δεν μπορούν να συζευχθούν σ’ ένα γόνιμο και ολοκληρωμένο σύνολο χωρίς αυτήν. Αυτό το σύνολο πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα της παιδείας που μια σύγχρονη κοινωνία φιλοδοξεί να δώσει στους πολίτες της. Κάθε άλλο σχήμα είναι καταδικασμένο να περιστρέφεται γύρω από τον δογματισμό και την προκατάληψη, στο ένα άκρο, ή την κενή και στυγνή τεχνογνωσία στο άλλο. Κάνουμε έκκληση για επανεξέταση της Βιολογίας στο πρόγραμμα του Γυμνασίου και του Λυκείου υπό το πνεύμα όχι μόνο των εφαρμογών της αλλά και της καλλιέργειας μιας υγιούς κοινωνικής συνείδησης. Οι αλλαγές, όπως προτείνονται σήμερα, αποτελούν βήμα προς τα πίσω».
Εκτοτε και ενώ πέρασε ένας χρόνος, με τις όποιες περσινές ατέλειες που επισημαίνονταν από παραιτημένους βαθμολογητές και καθηγητές πανεπιστημίου να περιμένει κανείς πως θα είχαν έστω και κατ ελάχιστον διορθωθεί, δεν συνέβη τίποτε απολύτως. Ο καθηγητής βιολογίας είναι έρμαιο ενός φαύλου συστήματος, το οποίο δεν εννοούν να επανεξετάσουν οι ιθύνοντες παρά το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον της νεολαίας για τη βιολογία. Φυσικά στο ίδιο δύσκολη θέση βρίσκεται και ο μαθητής που αγωνιά για το μέλλον του, έτσι η μόνη λύση είναι η συνεργασία μεταξύ μαθητή και καθηγητή βιολογίας σε φροντιστήριο ώστε να ξεπεραστούν πέραν των δυσκολιών του μαθήματος και τα εμπόδια που προκαλεί και ένα αγκυλωτικό παιδαγωγικό και εξεταστικό σύστημα. Κρίμα…
Ηλεκτρονικό Φροντιστήριο Βιολογίας - biologiaonline.gr