Στο νέο σχολείο που οραματίζονται οι ιθύνοντες και όσοι σκέφτηκαν και συνέγραψαν το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο , οι τελικές εξετάσεις και για την πρώτη και δεύτερη τάξη του λυκείου (το ίδιο ουσιαστικά ισχύει και για τη Γ' λυκείου) θα διεξάγονται εντός του σχολείου με θέματα που θα τίθενται σε εθνικό επίπεδο. Κάτι που προσομοιάζει στις πάλαι ποτέ πανελλήνιες εξετάσει εισαγωγής στην γ’ βάθμια εκπαίδευση που ήσαν και αυτές που προσέδωσαν τεράστια σημασία στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα!
Από την πρώτη τάξη του λυκείου αρχίζουν και οι αλλαγές, με τα μαθήματα να μειώνονται από 16 σε 8 και ομαδοποιήσεις όπως «Ελληνική Γλώσσα» για τα Αρχαία, τη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία, «Μαθηματικά» για την Αλγεβρα και τη Γεωμετρία και «Φυσικές Επιστήμες» για τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία που αποτελεί και το μάθημα του μέλλοντος για πολλούς!
Στη β’ λυκείου ξεκινούν οι επιλογές και ο συνολικός αριθμός των μαθημάτων μειώνεται σε 12 από τα 17 μέχρι σήμερα, ενώ στη γ’ λυκείου τα μαθήματα μειώνονται εκ νέου και από 16 γίνονται 10 και υπεισέρχονται νέοι τρόποι επιλογής από τους μαθητές όπως η εσωτερική συμβουλευτική για να καθοδηγείται κατάλληλα η μαθητιώσα νεολαία ως προς τη σύνθεση των μαθημάτων εκείνων που απαιτούν τα Τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ στα οποία επιθυμεί να εισαχθεί.
Τέλος, από τον Φεβρουάριο πια οι μαθητές θα υποβάλλουν ένα πρώτο μηχανογραφικό από όπου και θα προκύπτουν τα τμήματα χαμηλής ζήτησης και για τα οποία –ώ, του θαύματος- δεν θα απαιτούνται εισακτήριες εξετάσεις αλλά αυτές του απολυτηρίου και ο μέσος όρος βαθμών λυκείου. Το δε οριστικό μηχανογραφικό τους οι μαθητές θα υποβάλλουν μετά τις εισαγωγικές εξετάσεις, τον Ιούνη!
Γίνεται, λοιπόν, σαφές, πως δίχως την απαραίτητη εκπαίδευση και συνδρομή από έμπειρο στελεχιακό δυναμικό που θα βρίσκει ο μαθητής στα φροντιστήρια, η εισαγωγή σε επιθυμητό τμήμα αποτελεί κάτι σαν Λόττο. Το μόνο θετικό είναι πως ακόμα και αυτό το αγκυλωμένο κράτος ωθεί τους μαθητές στο να εγκαταλείψουν τα υψηλού κόστους παραδοσιακά φροντιστήρια και να στραφούν σε συνδυασμό και με το διαδίκτυο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στο ηλεκτρονικό φροντιστήριο, στην αναζήτηση πηγών σε εγχώριες και διεθνείς ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και σε κάθε περίπτωση στον εκσυγχρονισμό της μελέτης.