Αναρωτιέμαι υποβαθμίζεται σκόπιμα η διδασκαλία της Βιολογίας στο «Νέο Λύκειο»;Τα νέα μέτρα αιφνιδίασαν δυσάρεστα την κοινότητα των Ελλήνων βιοεπιστημόνων, καθώς το μάθημα περιορίζεται σε μονόωρο και μόνο στην Α' Λυκείου και μετατρέπεται σε μάθημα επιλογής για όλους τους μαθητές της βιολογίας Θετικής κατεύθυνσης της Γ Λυκείου, αντί της υποχρεωτικής διδασκαλίας της που ισχύει μέχρι τώρα.

Το Δ.Σ. της Π.Ε.Β. (Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων) αναφέρει χαρακτηριστικά: 


Αυτές οι επιλογές, μειώνουν σημαντικά τις ώρες της διδασκαλίας της Βιολογίας, σε εποχές που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη:
· Η κλιματική αλλαγή
· Η επιδίωξη της αειφορίας
· Η διατήρηση της βιοποικιλότητας
· Η διασφάλιση της ατομικής και δημόσιας υγείας
· Η βιώσιμη ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και τη Φύση
· Η επισιτιστική κρίση
· Η πρόληψη της απερήμωσης,


επομένως ο μαθητής στερείται την αναγκαία γνώση ώστε να διαμορφώνει υπεύθυνες για τον εαυτό του, την κοινωνία και το περιβάλλον στάσεις και συμπεριφορές.
Για το λόγο αυτό πρέπει να βρουν αντίθετους, όχι μόνο τους βιολόγους εκπαιδευτικούς αλλά κάθε σκεπτόμενο πολίτη, που αντιλαμβάνεται τα γνωστικά κενά που θα δημιουργήσουν στην εκπαίδευση του μελλοντικού πολίτη και τις συνέπειές τους για την κοινωνία, την υγεία και το περιβάλλον.


Η Π.Ε.Β. δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή της στο σχέδιο για το «νέο Λύκειο» και δηλώνει ότι, πρόκειται να εξαντλήσει όλες τις δυνάμεις της και όλη την επιρροή της ώστε η καταδίκη του μαθήματος της Βιολογίας να μην περάσει.
Η βιολογία είναι το μάθημα που όπως υποδηλώνει και το όνομά της μιλά για τη ζωή! Έχει σαν στόχο της μεταξύ άλλων να ευαισθητοποιήσει και προβληματίσει τους μαθητές σε πολύ σημαντικά και σοβαρά θέματα που την αφορούν. Τους βοηθά να συνδέσουν την καθημερινή τους ζωή με τις γνώσεις που αποκτούν, να ενταχθούν στο κοινωνικό περιβάλλον, να ενδιαφερθούν για περαιτέρω μελέτη και λύση διαφόρων προβλημάτων που αφορούν το φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Τους βοηθά να αναπτύξουν μεθόδους επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.με λίγα λόγια βοηθά τους μαθητές να σκέφτονται! Και αυτό μάλλον δεν το θέλει το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας


Χάδλα - Σκαρλάτου Παναγιώτα
Βιολόγος


Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

Ονοματεπώνυμο *

Email *
Τηλ. Επικοινωνίας *

Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons