Ανακοίνωση Πανελλήνιου Συνεδρίου για τη διδασκαλία της Βιολογίας στην ελληνική εκπαίδευση


Μετά από απόφαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Β. συγκλήθηκε και συνεδρίασε επιτροπή για τη διοργάνωση πανελλήνιου συνεδρίου με αντικείμενο τη διδασκαλία της Βιολογίας στην ελληνική εκπαίδευση.
Η επιτροπή που αποτελείται από τους: Κώστα Θάνο (Καθηγητή Φυσιολογίας Φυτών), Ισιδώρα Παπασιδέρη (Αναπληρώτριας  Καθηγήτριας Κυτταρικής & Αναπτυξιακής Βιολογίας), Αντρέα Ρούσση (Επίκουρου Καθηγητής Μοριακής Φυσιολογίας Φυτών), Ευαγγελία Μαυρικάκη(Λέκτορα Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης), Μαρία Μαυραγάνη (Καθηγήτριας Β/θμιας Εκ/σης), Λουκία Πρίνου(Καθηγήτριας Β/θμιας Εκ/σης), Τζάνου Πιτσιλαδή (Καθηγητή Β/θμιας Εκ/σης)  Αλέξανδρο Κασιμάτη (Καθηγητή Β/θμιας Εκ/σης), Θάνο Καψάλη (Καθηγητή Β/θμιας Εκ/σης)

συγκλήθηκε για πρώτη φορά  με αντικείμενο την κατάθεση και  διερεύνηση κατ΄αρχήν προτάσεων  που αφορούν στο περιεχόμενο, τις θεματικές ενότητες, τους σκοπούς  και τις προσδοκίες του συνεδρίου, καθώς και την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής του.
Στο υπό διαμόρφωση πλαίσιο του συνεδρίου ως προς τον χρόνο διεξαγωγής αποφασίστηκε να είναι μεταξύ του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2011. Ως προς τον τόπο διεξαγωγής του ετέθησαν προς διερεύνηση αρκετές προτάσεις  στις οποίες συνδυάζεται η ευκολία πρόσβασης και η ύπαρξη πρόσθετων χώρων, εκτός της κυρίας αίθουσας, ώστε να είναι δυνατή η διενέργεια δορυφορικών συμποσίων, στρογγυλών τραπεζών κ.α΄.
Ως προς τις θεματικές ενότητες που επιθυμεί η οργανωτική επιτροπή να αναπτυχθούν στο συνέδριο οι κατ΄ αρχήν προτάσεις περιλαμβάνουν τα πεδία:
  • Ιστορία και φιλοσοφία των βιολογικών επιστημών
  • Διδασκαλία και μάθηση στις βιολογικές επιστήμες
  • Αναλυτικά προγράμματα και εγχειρίδια βιολογικών επιστημών
  • Γραμματισμός στις βιολογικές επιστήμες
  • Βιολογικές επιστήμες και εκπαιδευτική πολιτική
  • Εκπαίδευση – επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις βιολογικές επιστήμες
  • Άτυπες μορφές εκπαίδευσης στις βιολογικές επιστήμες
  • Η διδασκαλία των βιολογικών επιστημών στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο
  • Αξιολόγηση μαθητών στις βιολογικές επιστήμες
  • Εφαρμογές των ΤΠΕ στην εκπαίδευση στις βιολογικές επιστήμες
  • Βιοηθική
  • Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
  • Αγωγή Υγείας
    Ως προς τους στόχους του συνεδρίου η οργανωτική επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η συγκέντρωση και η ανταλλαγή του προβληματισμού που αφορά στη  διδασκαλία της Βιολογίας σε κάθε επίπεδο στο οποίο διενεργείται,  δεν θεωρεί πως το συνέδριο αυτό θα καλύψει και θα  θίξει με πληρότητα το σύνολο των θεματικών ενοτήτων που προτείνονται.
    Επειδή όμως η αλματώδης ανάπτυξη των βιοεπιστημών, η διείσδυσή τους σε κάθε πτυχή του καθημερινού βίου θέτουν προβλήματα αλλά και προκλήσεις στο περιεχόμενο και τις διδακτικές προσεγγίσεις της Βιολογίας και επειδή η λύση στα προβλήματα της μείζονος οικονομικής, οικολογικής κρίσης αλλά και της διαφαινόμενης επιτιστικής κρίσης, εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από την ικανότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων να διαμορφώνουν βιολογικά εγγράμματους πολίτες και να παράγουν επαρκώς προετοιμασμένους επαγγελματίες και ερευνητές, το συνέδριο αυτό πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για:
    • Τη δημιουργία μιας κοινότητας ερευνητών, παιδαγωγών, εκπαιδευτικών που θα εργάζεται από κοινού στη διαμόρφωση προτάσεων για τη διδασκαλία της Βιολογίας στην Εκπαίδευση.
    • Την παραγωγή προτάσεων που θα επηρεάσουν τις αποφάσεις που λαμβάνει η πολιτική ηγεσία για τα προγράμματα σπουδών, τις πολιτικές έρευνας και προοπτικά
    • για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα συγκεντρώνει, θα αξιολογεί, θα προβάλει και θα ενθαρρύνει καινοτόμες διδακτικές δραστηριότητες κ.α΄.
    Τα σημεία αυτά που αποτελούν έναν κατ΄αρχήν προσδιορισμό του πλαισίου του συνεδρίου η οργανωτική επιτροπή τα θέτει ήδη στην κρίση κάθε ενδιαφερόμενου.
    Στο άμεσο δε μέλλον προτίθεται σε ειδική ιστοσελίδα που θα αναρτήσει, να προσκαλέσει πανεπιστημιακούς δασκάλους και ερευνητές, παιδαγωγούς, στελέχη της εκπαίδευσης και μάχιμους εκπαιδευτικούς της α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης, ώστε να συμμετάσχουν και να καταθέσουν τη δική τους συμβολή στο περιεχόμενο, τους στόχους και τις διαδικασίες του συνεδρίου.


    Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

    ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δήλωσε τώρα συμμετοχή για ένα
    Δωρεάν μάθημα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

    Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν προέρχεστε έχετε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εκπαίδευση με τους μαθητές που ζουν στη πρωτεύουσα ή σε μεγάλες πόλεις. Η απόσταση εκμηδενίζεται, ο καθηγητής είναι ακριβώς μπροστά σας, έχετε άμεση επικοινωνία μαζί του σε ένα live μάθημα!

    Η μελέτη , η μεθοδικότητα και η επιμονή σας θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας

    Δικός μας στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το μάθημα της βιολογίας, γιατί αυτός είναι ο πρωταρχικός λόγος που εξασφαλίζει την επιτυχία τους για υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές τους εξετάσεις. Το διάβασμα πρέπει να είναι αποδοτικό, για αυτό και η σωστή εκπαίδευση στοχεύει στο να μας μάθει πώς να μαθαίνουμε. Μέσα από αυτό το ταξίδι ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει τον προσωπικό του τρόπο μελέτης, οπότε εκτός από αποδοτικό, το διάβασμα γίνεται και ευχάριστο!

    Στόχος της διδακτέας ύλης που καθορίζει το Υπουργείο είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών όσον αφορά σύγχρονα θέματα που συνδέονται άμεσα με τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον τους. Η δομή των σχολικών βιβλίων βιολογίας βοηθά το μαθητή να ανακαλέσει ήδη υπάρχουσες γνώσεις, να συνδέσει την καθημερινή του ζωή με τις γνώσεις που αποκτά, αλλά και να ενδιαφερθεί για περαιτέρω μελέτη και να αποκτήσει μέθοδο επεξεργασίας διαφόρων θεμάτων.


    Αφήστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας:

    Ονοματεπώνυμο *

    Email *
    Τηλ. Επικοινωνίας *





    Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons